Longering - derfor!
I forbindelse med Sixtens longeringsprøve skrev jeg denne artikel til medlemsbladet

Longering – hvorfor???

 

Min ”lille” basse Sixten og jeg var til materialeprøve d. 15. oktober. En stor dag, der startede med en kongelig fødsel og sluttede med en fin rød roset med titlen bestået materialeprøve. Når jeg siger sluttede var det jo mest fordi Sixten og jeg først skulle ind til prøven som 3. sidste ekvipage, hvilket gjorde det svært at finde ro til at nyde synet af de andre flotte prøver.

 

Det er min opfattelse, at mange anser longeringsprøven for at være den sværeste af materialeprøverne. Ja, jeg tænker faktisk, at mange stiller sig uforstående overfor, hvorfor jeg overhovedet kan finde på at vælge at udføre denne prøve.

Uden at jeg på nogen måde mener at være blevet professionel på området, vil jeg dog godt lige bruge et par linier på at belyse emnet longering lidt nærmere.

For selvfølgelig kræver det en arbejdsindsats, men måske det slet ikke er så svært med de rette teknikker??

 

Longen – pisken – stemmen

Lidt forenklet kan man sige, at longen er din forbindelse til hesten og pisken er den fremaddrivende hjælp, som understøtter dine kommandoer. Dette lader dig tilbage med stemmen, som det vigtigste hjælpemiddel. Med stemmen kan man give klare og præcise kommandoer både med henblik på at sætte hesten i gang, skifte gangart, bremse den, skifte volte og så videre.

For mig, som nok ”taler” forholdsvist meget med mine heste, falder det mig på ingen måde svært at bruge stemmen som det primære hjælpemiddel.

Dermed selvfølgelig ikke ment, at man skal tale til hesten hele tiden, så risikerer man bare, at den glemmer at lytte, når det gælder!!

 

 

Gode råd

  • Gå først og fremmest til arbejdet med en positiv indstilling. Hvis du er sur, gnaven eller stresset, så vent til en bedre dag!
  • For at longeringen skal blive vellykket, er det vigtigt at du besidder evnen til at sætte din vilje igennem, udført med ro, fornuft og tålmodighed.
  • Træn ikke for lang tid af gangen, da den fulde koncentrationsevne for både hest og menneske hurtigt daler. For en begynder/unghest vil 15 min. ad gangen være rigeligt. Kvaliteten af arbejdet er det vigtigste.
  • Husk at variere træningen, så det ikke altid er det samme. Skift ofte volte, skift mellem de forskellige gangarter. Lad hesten springe over et spring. 
  • Husk at stemmen er det vigtigste hjælpemiddel for at få hesten til at adlyde dine kommandoer. Vær derfor bevidst omkring, hvordan du udtaler de forskellige kommandoer og især din stemmeføring og toneleje. 
  • I det tilfælde, at hesten ikke adlyder dine kommandoer, så brug et øjeblik til at overveje om du har formidlet dit budskab tydeligt nok. Det kunne meget vel tænkes, at hesten slet ikke har forstået, hvad den bliver bedt om.
  • Har man mulighed for at få optaget sin træning på video, er det en rigtig god måde at blive klogere på, hvad man kan gøre bedre og hvordan samarbejdet mellem hest og longefører forløber.
  • Husk at opmuntre og rose din hest, så vil den også yde lidt ekstra for dig.

 

 

Og hvad får man så ud af det?

Longering er på ingen måde bare en løbeøvelse, der går ud på at gøre den kåde hest træt. Hvis man arbejder seriøst med longeringsarbejdet vil man hurtigt sande, at det er en fantastisk træningsøvelse. Ved korrekt træning opnår man dels at opbygge hestens muskler og dermed forbedre smidigheden og korrektheden i hestens bevægelsesforløb, men måske endnu vigtigere styrker man forholdet mellem menneske og hest.

Frem for alt er det en god måde at teste hestens samarbejdsvilje, koncentrationsevne, lydighed og temperament og selvsagt forbedre disse. Dette må vel anses som ganske væsentlige forhold, ligegyldigt om man bruger sin hest til ridning, kørsel, udstilling eller hvad man nu finder på.

 

Med respekt, tillid og motivation er vejen banet for det harmoniske samarbejde med hesten, så...... Longering – derfor!!!

 

Hvis du vil vide mere, kan jeg varmt anbefale bogen Longering – korrekt og fornuftigt af Dagmar Schmidt.